Skip to main content

Colaborarea noastră cu Asociația “Policy Center for Roma and Minorities” a început în luna mai a acestui an. Ne implicăm în “Clubul de educație alternativă”, unde ținem în fiecare luni a săptămânii, ateliere de “Necesitatea întrebărilor” sau de Origami cu copiii de la Școala nr. 136 și de la Școala nr. 147.

Origami și Do It Yourself

Este o experiență unică, în care fiecare dintre noi, atât facilitatori, cât si copii, avem de învățat unii de la alții. Pe parcursul întâlnirilor am legat relații strânse de prietenie cu ei. Astfel, îi ajutăm să capete încredere în ceea ce fac și să se simtă în siguranță alături de noi. Copiii sunt tare curioși și entuziasmați de fiecare dată de activitățile pe le facem împreună.Diana, trainerul nostru de Origami, vede o evoluție clară în ceea ce privește folosirea intuiției și logicii pe care o au copiii. La primele întâlniri cu ei, a observat o lipsă de încredere, atenție și răbdare din partea lor, deoarece își doreau să ajungă mai repede la rezultatul final. Însă pe parcursul atelierelor, copiii au reușit sa-și antreneze receptivitatea, percepția și imaginația, astfel că, spre final au venit cu idei noi propuse chiar de ei.

Ne amintim și acum primul atelier în care am făcut împreună un avion de hârtie. Prima dată, pentru fiecare din ei totul a părut foarte complicat. Dar după ce au repetat avionul (chiar și de 10 ori unii dintre ei), la recomandarea la Ovidiu, și-au dat seama că doar începuturile sunt mai grele, iar “repetiția chiar e mama învățării”.

O broscuță din hârtie și multe fețe fericite!

Drept rezultat, la ultima întâlnire, două fetițe, surori gemene, ne-au propus să fie asistentele noastre și să îi ajute pe copiii care se descurcă mai greu. Ne-am bucurat să vedem că au venit cu inițiativă și au fost dornice să ne ajute pe noi și pe ceilalți copii.

Împreună am învățat cum să pliem hârtia drept, de ce e important să fie perfect îndoită și cum ne ajută asta la construirea modelelor. Cu ajutorul tehnicii Origami, am construit bărci, fluturi, cuburi, păsări, steluțe, pești și multe alte forme cu care ne-am jucat și ne-am distrat.Am putea spune că acești copii ne-au dovedit că mediul în care trăiesc, din zona Ferentari, este o altfel de lume din punct de vedere social. Sunt atât asemănări, cât şi diferenţe faţă de alte zone pe care le-am mai explorat noi. Au alte valori, aspirații, dorințe și nevoi, se bucură diferit de lucrurile mici, sunt foarte curioși și se pot adapta destul de ușor la lucrurile noi. Partea cea mai frumoasă este că ei țin mult la comunitate, pe când în alte zone ale Bucureștiului acestea sunt mult mai greu de format.

Am învățat de la ei despre cooperare, despre dorința de a ne ajuta reciproc și importanța acestui lucru.

Atelierele noastre de Origami vor continua, așa că suntem curioși despre ce ne mai rezervă această experiență alături de ei! Cu siguranță vom crea modele din hârtie din ce în ce mai complexe pe care le veți putea vedea pe pagina noastră de Facebook 😉

Mai multe despre Policy Center for Roma and Minorities, Clubul de Educație Alternativă și cum îi puteți ajuta găsiți aici.

Policy Center România