Skip to main content

Anul acesta a fost unul #altfel din multe puncte de vedere. Școala online a fost o provocare atât pentru profesori, cât și pentru elevi.

Chiar dacă lucrurile sunt neclare și nesigure pentru majoritatea dintre profesori, copii și părinți, la finalul zilei contează mult armonia care se crează între ei, pentru ca lucruruile să decurgă în ce mai ușor mod posibil.

Noi am dorit să venim în sprijinul tuturor, organizând Conferința Omul din spatele unui profesor, cu tema Armonia profesor-elev și Armonia profesor-profesor. Ambele ediții ale Conferinței au adus la lumină multe subiecte interesante și cred ca împreună am găsit câteva idei pe care să le putem aplica la clasă sau în relația dintre profesor- profesor sau profesor-elev.

La ediția Armonia profesor-elev i-am avut invitați pe – Consuela Colțan, profesor învățământ primar, Adrian Ierulescu, profesor liceu, Antoneta Împușcatu, director şi profesoară de Fizică-Chimie-Biologie, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, sat I.C. Brătianu, jud. Tulcea – primul Director MERITO și Laura Piroș, învățătoare, proiect Clasa mea, dar și un invitat surpriză – un reprezentant al elevilor.

De la fiecare dintre ei am auzit perspective diferite, dar la fel de frumoase despre această relație. Consuela ne-a povestit ce minuni face cu elevii de la clasa ei și cum a reușit să îi mențină apropiați prin jocuri altfel, scrisori trimise acasă sau excursii în aer liber. Adrian ne-a povestit despre importanța unei educații alternative, pe lângă cea clasică și despre schimburile de experiență dinainte de pandemie. Antoneta ne-a demonstrat că și în condiții mai puțin bune de la sat, copiii pot îmvăța la fel de bine și pot păstra relația cu îndrumătorii lor, chiar și la zeci de ani distanță. Laura Piroș ne-a povestit despre proiectul în care este implicată – Clasa Mea, unde distribuie către alte cadre didactice materiale folositoare la clasă. Iar, reprezentantul elevilor ne-a povestit perspectiva ei despre anii de școală și cât de mult a însemnat în aceștia cum s-a înțeles cu profesorii de la clasă.

La următoarea ediție i-am avut invitați pe Cosmin Chiriță – Manager Proiectul MERITO, designer de experințe de învățare și trainer profesionist, Nick Munteanu – profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Buhuși, jud Bacău și co-lider Alumni Aspire Teachers, Ema Patrichi – profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Dacia din Târgul Mureș și autoul blogului Ema la Școală, Dana Papadima – profesor și director educațional Avenor College, București, Bogdan Rațiu – profesor limba română la Liceul Bolyai Farkas, Târgu Mureș și profesor MERITO 2019.

Fiecare dintre invitați și-a adus o contribuție impresionantă la tema Armonia profesor-profesor și au vorbit despre cum este în cancelarie, atât în cea fizică, dar și în cea virtuală. Cosmin și Nick Munteanu ne-au vorbit din perspectiva proiectelor alternative care îi aduc pe profsori împreună și care sunt ca o gură de aer proaspăt pentru toți, un loc de unde își iau inspirație și motivație. Ema și Dana ne-au povestit despre cum contribuie fiecare dintre ele la schimbul de idei și infromații cu ceilalți profesori, iar Bogdan ne-a spus perspectiva lui din care a reieșit că încă mai este mult lde lucrat la cooperare și colaborare, ca să nu ne mai bazăm doar pe propriile puteri.

În concluzie, cele două ediții ne-au arătat că relațiile dintre actorii din școală sunt foarte importante și merită fructificate și susținute. Urmează o altă ediție a Conferinței unde sunteți invitați: o ediție aniversară, pe 19 decembrie, Rezoluții pe 2021.

Bilete: https://eventbook.ro/other/bilete-conferinta-omul-din-spatele-unui-profesor-rezolutii-pentru-2021

Leave a Reply