Skip to main content

Ne-am propus să vă dezvăluim în articolele de pe blog și părți din viața părinților apropiați comunității noastre. Vrem să vedem cum au parcurs ei această perioadă și cum s-a schimbat relația cu copii lor. Pe Bogdan Putinică îl știm de la atelierele unde o aducea pe Maria înainte de 2020, însă a rămas alături de noi și în ultima perioadă.

Bună, Bogdan! Îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră la interviu.

Cum a fost ultimul an pentru tine?

A fost un roller-coaster. Provocările de business au fost imense, datorită modificărilor bruște induse de pandemie, totul a fost dat peste cap, colegi, clienți, relații de muncă, etc. Acasă, trecerea la școala online a fost o mică provocare, dar mai degrabă pozitivă. Timpul câștigat alături de copii a fost magnific. Cu provocările induse, însă de eficiența unui act educativ la distanță și provocarea păstrării atenției micuților, la școală, când aveau pe lângă ei toată menajeria de pisici, căței, frigiderul cu Nutella sau clătite. 🙂

Cum v-ați adaptat la work from home (dacă a fost cazul) și școală online?

Adaptarea a fost în principal în utilizarea cu înțelepciune a timpului. Tentația de a te duce în alte subiecte decât cele principale e mare, mulți ne-am dorit (și cred că nu am știut ce ne dorim ) să lucrăm de acasă, așa că atunci când s-a întamplat, mi-am dat seama că de fapt este nevoie de un pic de atenție, pentru a rămâne focusați pe ce aveam de făcut.

Am reușit, cu un pic de noroc, să organizăm zone diferite pentru adulți și copii, în timpul orelor de școală și muncă, ceea ce cred că a ajutat foarte mult.

Ce crezi că a adus nou mutarea cursurilor în online pentru cei mici?

Destul de multe emoții. Copiii sunt foarte flexibili și adaptarea la tehnologie a fost instantanee. Zoom, Skype, Webex au intrat ușor în vocabularul lor 🙂 dar au rămas frustrările legate de comunicare (să fii vazut primele zile de școală online cand toți cei 38 de colegi de clasă discutau grămadă, unii peste alții ) și de accesul la interacțiunea socială efectivă, jocul și distracția fiind mai greu de mutat în online.

Ideal, cum arată o zi perfectă pe care o petreci alături de fiica ta?

Clătite cu Nutella. Pictură. Netflix. Șnițele. Călărie. Alergat pisica prin casă. Inghețată. Baie cu spumă. Paste cu sos roșu. Sos de vanilie. Curcubea ( o poveste pe care o inventez eu pentru Maria pe măsură ce o povestesc.)

Aveți momente în care învățați împreună?

Da, atunci când apar lucruri pe care nu le înțelege, vine la mine să ne uităm împreună pe ele. Provocarea mare pentru mine, mai ales la matematică, este utilizarea sistemelor de calcul și demonstrație pentru vârsta ei ( că ecuații încă nu știe) 🙂

Ce ai învățat tu de la ea în această perioadă?

Să interacționez mai des și mai mult cu prietenii, distanța inducând un oarecare spațiu în relațiile interumane. Maria vorbește cu prietenele ei cu orele, în fiecare zi.

De ce anume îți este dor de dinainte de pandemie?

De slow life-ul cu prietenii. Ieșitul și povestitul cu un pahar de prosecco, cu orele, despre orice.

Care este cel mai amuzant moment din copilăria ta pe care ți-l amintești și acum?

Cel mai amuzant 🙂 E greu de scris aici. O să vă povestesc unul mai degrabă relevant pentru articolul acesta. Este vorba de verile copilăriei mele, petrecute la Constanța, pe malul Mării Negre, de dimineața, până seara târziu, când mă întorceam acasă doar pentru că eram rupt de foame. O copilărie frumoasă, de care îmi aduc aminte oricând cu plăcere, și aproape poate de un ideal pe care l-aș dori și pentru copiii mei, chiar dacă acum, tehnologia și Roblox-ul sunt mult mai interesante 🙂

Leave a Reply