Voi ați întrebat vreodată copilul ce știe el despre chimie și ce îi place să experimenteze?
La primul atelier de chimie am fost surprinși de sinceritatea copiilor care ne-au răspuns:
“Știm despre chimie că se numește chimie și atât”, dar ne-au spus că li se pare foarte interesant. Îi atrage faptul că ating și amestecă diferite substanțe, necunoscute de ei până atunci.
Prima regulă pe care am învațat-o de la chimistul nostru, Gabriela, este că “În chimie nu suntem ca în bucătărie, nu gustăm nimic și nu ne lingem degetele”. “Regulă pe care toți copii și-au însușit-o imediat”, gustând chiar din prima linguriță pe care au pus-o în bolul cu apă 🙂
Am descoperit împreună ce fac fructele (noi am folosit portocala, lamâia, grapefruit-ul, mărul) atunci când sunt puse în apă cu coajă şi fără coajă, și am vorbit despre oxigenul care ne înconjoară şi ţine şi fructele la suprafaţa apei, deşi sunt grele 🙂
Distracția noastră a continuat cu un alt experiment în care am făcut baloane de săpun: mai mici, mai mari, unele care se sparg mai ușor-altele mai greu. Copiii, împărțiți în echipe, au colaborat încercând să formeze cele mai mari baloane și au reușit să le țină cât mai mult în aer fără să le spargă.
Deși a fost vineri seara și credeam că ei nu vor mai avea energie, ne-am bucurat sa îi vedem dornici să se implice și să avem foarte mulți voluntari care să ne ajute să pregătim uleiul, să punem bicarbonatul de sodiu (sau de carbon, cum ziceau copii).
Am adăugat în vocabularul nostru cuvinte noi: misibile și nemisibile, exotice, dioxid de carbon, Aspirine Plus (sau Vladimir plus, cum au încercat sa îl re-denumească copiii), oxigen și alte expresii “chimice”.
Unul dintre momentele impresionante ale laboratorului a fost și vulcanul roșu, mov și albastru 🙂
Iar la final am făcut si marea descoperire despre cum se poate umfla un balon singur, fără să ne chinuim prea mult.
Copiilor le place foarte mult să experimenteze și să se joace în laborator, vă încurajăm să încercați și acasă să vă distrați împreună cu ei.
Gabi a primit multe îmbrățișări de la copilașii care abia așteaptă să revină pentru noi experimente!
Iată care a fost feedback-ul copiilor în urma atelierului de chimie distractivă:
Aici puteți vedea mai multe poze din cadrul atelierului.
Vă așteptăm cu drag!