Am început activitățile PlaYouth pentru copii în 2015. Ne-am dat seama că aveam abilitățile necesare pentru a aduce jocul, arta și bucuria în dezvoltarea copiilor și nu am stat pe gânduri. Am început să organizăm ateliere, cursuri, petreceri tematice și evenimente pentru cei mici prin intermediul cărora să învețe abilități noi, acumuleze informații noi și să-ți antreneze talentele cu ajutorul jocului. Provocările în lucrul cu copiii sunt de categorie ușoară: au multă energie, se concentrează asupra unui lucru pentru un timp scurt, se supără pe colegi sau când lucrurile nu ies așa cum vor ei. Bucuria de a lucra cu ei, insă, este mare.
Rezultatele obținute cu cei mici ne-au confirmat că facem bine ceea ce facem așa că am mers mai departe în evoluția noastră și am început să organizăm activități pentru copii și părinți, împreună. Atmosfera din cadrul atelierelor și a taberelor Kaleidoscopil pentru copii și părinți ne-a confirmat ca jocul este una dintre cele mai simple modalități de a-i aduce împreună. După sesiunile de Olimpiadă sportivă din cadrul taberei Kaleidoscopil părinții rămâneau fascinați de cât de mult le-a plăcut să se joace.
Sigur, în tabără doar atât aveau de făcut. Acasă sunt mai multe responsabilități și este mai greu. Dar nu imposibil. Odată la câteva zile o sesiune de joacă cu copilul le încarcă bateriile amândurora. Și gradul de conexiune crește. Provocările în lucrul cu copiii și părinții lor, împreună sunt de categorie medie: părinții sunt autoritatea supremă și, de obicei, copii se răsfață și se alintă, uneori părinții sunt mai reticenți la a intra în joc, alteori părinții își ajută copii să trișeze doar ca să-i vadă câștigând. Cei mici, însă, sunt foarte fericiți că petrec timp cu părinții lor. Bucuria de a lucra cu ei este mare și în acest context.
Feedback-ul părinților în urma acestor activități ne-a dat curaj așa că am mers mai departe în evoluția noastră și am început să organizăm activități pentru profesori. Am început să organizăm conferința ”Omul din spatele unui profesor” și apoi activități de formare pentru cadre didactice. Astăzi, cea mai de succes activitate este atelierul ”Metode interactive de învățare prin joc și joacă”. Ne place foarte mult să o organizăm și să o facilităm pentru că ne oferă posibilitatea să aducem, în continuare, jocul, arta și bucuria în dezvoltarea copiilor prin intermediul profesorilor lor.
Provocările în lucrul cu profesorii sunt de categorie medie-greuță deoarece impactul lor se răsfrange asupra multor copii: uneori sunt reticenți la a intra în joc sau în pielea personajului, alteori își doresc să primească o rețetă general-valabilă pentru toată lumea, ca să nu facă munca de personalizare. Bucuria de a lucra cu profesori este, cu toate acestea, mare. Oferindu-le lor un context potrivit dezvoltării prin joc toții copii lor de la clasă se bucură de ore mai interactive și mai dinamice.
Nu întotdeauna educația prin joc și joacă este ușoară, indiferent de vârsta publicului, însă este mereu satifăcătoare pentru că aduce zâmbete, energie bună și sens.
Când greu, când ușor, ÎMPREUNĂ EDUCĂM GENERAȚII!