5 zile în care ne-am simțit minunat!
Luna iulie a fost pentru noi una dintre cele mai frumoase și intense din această vară. Am avut nenumărate activități creative și distractive cu copii și părinți, ateliere diferite, evenimente la care am luat parte, dar cel mai important, am organizat și participat la prima tabără din cadrul proiectului Caravana Reciclării Creative, la Sinaia, împreună cu câștigătorii de la premiul I. Totul a fost posibil datorită partenerilor noștri de la OSCAR Downstream, cărora le mulțumim.
Să fim sinceri, idea taberei a pornit ca un gând mai vechi despre a aduna profesori laolaltă pentru câteva zile și a-i pune în rolul de participant, rol care vine cu ceva mai multă relaxare activă pentru ei și alt spațiu mental de a primi lucruri noi.
Tabăra de relaxare și creativitate a adus împreună 24 de profesori din cele patru județe participante la această ediție (Brașov, Sibiu, Călărași și Giurgiu), profesorii potriviți pentru această experiență. Ne-am bucurat nespus de mult de bucuria lor din clipa în care au aflat că sunt câștigători iar apoi de poveștile frumoase din timpul proiectului pe care ni le-au împărtășit mai în detaliu în tabără.
Pentru cei mai mulți dintre ei acest proiect a picat mănușă pentru Săptămâna Verde din anul școlar care tocmai s-a încheiat. Le-a oferit un context bun de organizare a activităților și de implicare mai activă a comunității. Cele mai frumoase povești conțin părinți care s-au implicat mai mult decît credeau profesorii ca o vor face, bunici care au cusut cot la cot cu cadrele didactice, elevi din generațiile mai mari care și-au dorit să ajute dar și autorități publice locale care au fost deschise să ofere profesorilor ce au avut nevoie.
De la sute de kg de pământ cărate cu mașina, la o capotă reciclată, la zeci de costume din materiale reciclate și mult plastic care a prins viață creativ – toate aceste povești ne arată impactul activităților #altfel asupra copiilor.În cele cinci zile de tabără, ne-am bucurat de receptivitate din partea profesorilor câștigători încă de la început. Iar pe măsură ce ne-am cunoscut mai mult și ne-am relaxat, totul a intrat pe făgaș normal iar lucrurile s-au desfășurat într-o atmosferă caldă.
Atelierele pregatite au scos la iveală copilul interior, copil care a avut și el nevoie de un pic de timp de acomodare. Ana Maria ne-a adus continuu aminte de natura noastra umană și de faptul că e normal să nu ne iasă din prima și îi mulțumim pentru cât de frumos a conținut spațiul și pentru toate activitățile frumoase pe care le-a facilitat. Am modelat lut cu ochii închiși (si fost vulnerabili), am croșetat, ne-am jucat mult (și ne-am observat capacitatea de atenție și dorința de mișcare), am cântat (și am compus rime de tot felul), am creat o piesă de teatru cu marionete și ne-am conectat unii cu ceilalți. Profesori din mediul rural și urban, profesioniști cu provocări asemănătoare sau diferite, oameni cu dragoste pentru copii și pentru educație.
A fost o reală plăcere să petrecem 5 zile alături de Andreea, Magda, Andrada, Maria, Flore și Anny din Brașov, Stela, Monica, Luiza, Daniela, Laura și Andreea din Călărași, Mihaela, Gabriela, Angela, Lili, Elena și Cosmina din Giurgiu, Alida, Simona, Lili, Diana, Cosmin și Alemănuța din Sibiu. Vă felicităm pentru toate realizarile din proiect și pentru tot ceea ce faceți cu elevii și în comunitățile voastre.
Mulțumim tuturor!
Sunteți cu toții oameni frumoși și buni!