Cea de-a XI-a ediție a Conferinței Omul din spatele unui profesor a fost cu multe lecții frumoase. Ne-am gândit să abordăm subiectul eficienței la clasă pentru că, în această perioadă de incertitudine continuă, ne dorim să încurajăm profesorii și să le oferim niște puncte de reper. În „lumea reală„, adică la clasă, nu în teorie, lucrurile nu stau nici pe departe aliniate într-un proces perfect. Organizarea este un proces destul de greoi atât pentru cadrele diadactice, cât și pentru celelalte persoane implicate în sistemul educațional.
Însă nu ne lăsăm descurajați și încercăm să găsim soluții, nu doar să expunem problemele și toate lucrurile care nu merg.
Le mulțumim, astfel, celor aproape 100 de cadre didactice care au participat cu multă curiozitate și entuziasm. Dar și celor cinci invitați alături de care am petrecut aproape patru ore. Au fost ore cu sens, din care am tras niște concluzii și ne-am formulat niște idei pe care să le folosim în perioada următoare:
Aida Frujină ne-a oferi multe exemple de activități pe care le putem face la clasă pentru a-i apropia pe cei mici, dar și comunitatea de părinți. Avem multe posibilități de a preda lecțiile de la clasă sau așa zisele soft skills pentru copii, în moduri creative, care să nu-i plictisească și din care să rămână cu lecții importante pentru tot restul vieții. Dacă nu mai aveți inspirație, puteți apela la profesorii care au găsit deja anumite soluții, pe care le puteți împrumuta și personaliza pentru la ore.
Grațiela Petcu ne-a oferit câteva hint-uri despre educație din poziția de director, dar și de lider al profesorilor. Să fii director, mai ales în această perioadă plină de schimbări nu este simplu, însă cu puțină muncă și determinare, totul este posibil.
Dragoș Iliescu ne-a vorbit despre evaluarea eficentă prin metoda testelor standardizate. Ne-a prezentat motivele pentru care aceste teste pot fi folosite la clasă și ne-a oferi și exemplul țărilor în care aceste teste sunt folosite cu succes.
Oana Mosoiu ne-a povestit despre parcursul cadrelor didactice în învățământ și importanța colaborării dintre profesori. Să fii profesor debutant, fără îndrumarea celorlalte cadre didactice cu mai multă experiență poate fi descurajator și îi face chiar pe unii profesorii aflați în primii ani de carieră să renunțe. Există însă soluții și aici și depinde de fiecare școală și de cultura organizațională cum sunt ele implementate pentru a-i ușura parcursul.
Iar Doru Căstăian ne-a oferit o perspectivă sinceră asupra educației în realitatea actuală. A reușit să rezume foarte bine toate discursurile dinainte și să ne spună cu argumente care ar fi soluțiile pe care le vede. Poate dacă tot mai mulți profesori ar avea activ acest spirit critic-constructiv, atunci sistemul educațional ar avea de câștigat.
Vă spunem sincer că abia așteptăm să organizăm următorul eveniment, fie că va fi tot în context online sau va fi unul offline. Primim de la voi sugestii și recomandări de teme, dar și de profesori care s-ar potrivi fiecărui context. Sperăm că a fost un eveniment util.