Știți cum este să-ți dorești foarte mult ca un eveniment să se întâmple? Ei bine, așa am fost noi cu privire la cursul acreditat de Animator Socio-Educativ. După primele workshop-uri de animație socio-educativă organizate pentru profesori am conștientizat cât de frumos poate direcționa jocul procesul de învățare, de cooperare și de colaborare al celor mici însă și al celor mari.
Deoarece pregătim în viitor activități cu impact asupra elevilor – prin intermediul profesorilor lor – ne-am propus să obținem o formare în animația socio-educativă, adică să dezvoltăm un grup de oameni dornici să transforme jocul în aliat al învățării. Și am reușit! Timp de trei zile pașii ne-au fost ghidați, cu multă joacă, prin rolul de animator, de către Andrei Laslău de la Fundația Sf. Ioan Bosco din Bacău.
10 adulți ne-am reamintit încet, ușor sceptici la început cât mult ne bucură joaca și cât de mult ne-a lipsit. Am învățat să lăsăm excesul de seriozitate la o parte, să alergăm după minge (care nu vine singură înapoi! 😀 ), să concepem proiecte de animație și să ne jucăm cu intenție. Ne-am reamintit ce înseamnă comunicarea sănătoasă și am descoperit elementele la care este important să fim atenți când ne aflăm împreună cu un grup de oameni mici sau adolescenți.
De asemenea, ne-am dat seama că animația este greșit înțeleasă iar oamenii cred că este necesar să se pună în ipostaze ridicole pentru a-i distra pe cei mici. Iar aceasta nu este deloc așa. Animatorul, după cum îi spune și numele, este cel care însuflețește activitatea sau grupul în fața căruia se află. Însă nu ca un bufon ci ca o persoană responsabilă, asumată în acest rol. El este cel care decide cum va însufleți grupul, cum va crea atmosfera. Așa cum și profesorii fac, de altfel, conștient sau inconștient, la clasă cu elevii.
România are acum încă 10 animatori socio-educativi, 10 oameni care vor să educe oameni mici, prin puterea extraordinară a jocului. 10 oameni care iau jocul în serios! Iar acest lucru poate doar să ne bucure.