– Bună, Ana-Maria!
– Bună Bianca! Fiindcă nu sunt înnebunită după formalităţi, le recomand tuturor să mă strige Anny.
– De ce ai ales să co-fondezi o afacere în direcţia educației?
– Pe scurt, din cauza multor nemulţumiri personale față de modul în care mulţi dintre copii sunt educați. Atât de sistemul de învățământ, cât și de părinți, sistem prin care și eu am trecut, de aici nota personală.
Din ce în ce mai puțini părinți își înțeleg și ascultă proprii copii. Foarte mulți părinți nu se bucură de copiii lor, nu-i acceptă așa cum sunt, îi judecă, le taie puținul elan pe care-l au dinainte de a-i lăsa să experimenteze, petrec foarte puțin timp cu ei și nu au răbdare să le arate etapele unei creșteri sănătoase.
Copiii ajung să nu mai interacționeze între ei, să nu mai împartă cu ceilalți, să nu mai lucreze în echipă, să nu se mai simtă în siguranță, să nu se mai simtă iubiți și apreciați, chiar să nu mai aibă încredere în ei și în ceilalți.
Așa că m-am gândit să contribui la dezvoltarea unui context educațional în care să încurajez foarte mult colectivitatea, nu individualitatea.
– Ce îți place cel mai mult la tot ceea ce faci zilnic?
– Sunt multe aspecte, însă printre cele mai importante se regăsește plăcerea de a lucra cu Ana, cu care am co-fondat PlaYouth. Mă simt extrem de norocoasă că am întâlnit-o pe ea și că am pornit împreună, instant, pe acest drum.
Îmi plac întâlnirile cu echipa în care construim experiențe de învățare pentru copii și părinți, pornind de la abilitățile și talentele pe care le are fiecare trainer. Îmi mai place să organizez evenimente, să promovez valori precum bunătatea, iubirea, încrederea, loialitatea și puterea lui ”împreună”, să învăț de la și alături de colegii mei, să greșesc și să învăț din asta. Mă bucur când întâmpin provocări, care mă învață să fiu concentrată pe soluții, nu pe probleme. Îmi face plăcere că interacționez cu mulți oameni foarte diferiți, zilnic. Îmi place să lucrez la dezvoltarea organizației și din punct de vedere al unei afaceri.
Cum spuneam, sunt multe aspecte care-mi plac. Prea multe față de cele care nu-mi plac.
– De unde îți găsești inspirație pentru a continua ceea ce faci aici?
– De la oameni, în general. Dar, în mod particular, de la oamenii generoși și atenți, pe care-i am în jurul meu. Vorbesc despre oamenii aceia care rămân cinstiți, grijulii, frumoși sufletește și umili, dincolo de faimă sau de cât de mulți bani au. Sunt oamenii aceia, care, cu o vorbă spusă la momentul potrivit, au puterea să aducă un strop de speranță în viețile celor care au nevoie de ea. Sunt cei care te încurajează să crezi și care, totodată, care te iau la rost dacă renunți prea ușor la visuri și idealuri.
– Care este cel mai emoționant moment pe care l-ai trăit în contextul PlaYouth?
– De departe toată experiența cu Tabăra KaleidosCopil. Mai concret, ultima zi, când am conștientizat că am reușit, prin ceea ce am organizat alături de echipă, să punem o sămânță de bunătate, libertate și iubire în viețile copiilor și părinților. Momentul în care am realizat acest lucru, a fost atunci când Mihnea, unul din copiii prezenți alături de noi, se juca cu propriul adidas și râdea cu gura până la urechi de ce făcea. Nu îi trebuia nimic mai mult. Era foarte fericit și prezent, iar eu nu puteam decât să îl admir pentru cât de mult s-a deschis, să mă bucur de fericirea lui și să mulțumesc cerului fiindcă mi-a fost dat să fiu parte din acea experiență. Aștept cu nerăbdare următoarele tabere!
– Ce părere ai despre echipa ta?
– Toți oamenii din echipă sunt cu adevărat speciali și îi admir din varii motive. În primul rând, pentru că sunt oameni altruiști, iubitori, muncitori și generoși. În al doilea rând, pentru că fac lucrurile din pasiune, cu o libertate și o creativitate greu de exprimat. Iar în al treilea rând, pentru că doresc să pună umărul necondiționat la dezvoltarea organizației. PlaYouth nu ar fi fost ce e azi, dacă ei nu se implicau cât de mult puteau, lucru pentru care le sunt recunoscătoare.
Vă invit să-i cunoașteți, fiindcă o să ziceți că sunt subiectivă.
– Care sunt planurile PlaYouth pe termen lung?
– Să trăim fiecare etapă cu tot ce va însemna ea, să ajungem cu toții să avem un impact pozitiv în mii de familii, să implicăm cât mai mulți părinți și copii din mediile defavorizate în proiecte cu impact în comunitate, să atragem parteneri alături de care să implementăm din ideile pe care le avem, să dezvoltăm organizația astfel încât să ajungem și în alte orașe, să conectăm oameni cu abilități complementare între ei, să generăm oportunități pentru ca și alți oameni să se implice activ în organizație și să ne găsim un loc al nostru pe care să-l transformăm într-un centru educațional pentru ca oamenii să învețe liber unii de la alții.
Și pentru că spațiul îmi permite, vreau să afirm următorul lucru: oricine află de noi și dorește să contribuie în orice fel, poate să ne scrie oricând. Răspundem tuturor mesajelor.
– Mulțumim, Anny!