Skip to main content

Suntem în prima lună de după începutul anului școlar #altfel. Chiar dacă lucrurile încă sunt neclare și nesigure pentru unii dintre profesori, copii și părinți, la finalul zilei contează mult armonia profesor-elev. Am venit în sprijinul cadrelor didactice cu această ediție a Conferinței Omul din spatele unui profesor în care am înglobat viziuni ale profesorilor din mediul privat și cel de stat pentru a vedea ce soluții avem la a crea o legătură cât mai frumoasă cu elevii, bazată pe respect și încredere, acum când circumstanțele nu sunt dintre cele mai prietenoase.


Astfel, sâmbătă, pe 17 octombrie, de la ora 11:00 să ne-am dat întâlnire timp de 3 ore, la o eveniment special, adaptat realității curente. Deși online, contextul a fost unul cald și prietenos, unde am lăsat loc discuțiilor și opiniilor constructive care să ne ajute să vedem situațiile din mai multe perspective. Cei 4 speakeri prezenți la eveniment au vorbit despre metodele ingenioase descoperite și adaptate pentru mediul online, despre trăirile din această perioadă, despre gestionarea lor și despre cum au reușit să fie oameni, dar și profesor.

Invitații Conferinței au fost:

Consuela Colțan, profesor învățământ primar, care ne-a prezentat într-un mod foarte simpatic toate activitățile pe care le-a pregătit pentru elevii ei, de la jocuri pentru moediul online, până la ieșiri în natură pentru explorare și scrisori trimise acasă copiilor, prin care le spunea cât le este de dor de ei. Ne-a arătat că atunci câbd iubești ceea ce faci, nicio baeriră nu va sta în calea ta.
Adrian Ierulescu, profesor la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” din București, ne-a povestit despre cum reușesc să îl inspire ceilalți profesori din grupurile din care face parte să rămână optimist și să le ofere elevilor experiențe inedite la clasă. Ne-a mai spus cât de importantă este și educație non-formală, care adaugă un strat de cunoștințe, experiențe și curaj elevilor.
Antoneta Împușcatu, director şi profesoară de Fizică-Chimie-Biologie, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, sat I.C. Brătianu, jud. Tulcea – primul Director MERITO – ne-a vorbit despre condițiile de învățământ de la sat și de faptul că, chiar dacă uneori condițiile nu sunt cele mai prielnice, reușește să îi țină conectați pe elevi și pe profesorii lor și să construiască punți de încredere care nu se dărâmă peste ani.
Laura Piroș, învățătoare, proiect Clasa mea – Laura ne-a lăsat cu această lecție: în jurul elevilor se pot crea comunități de învățare și susținere, prin care aceștia se pot dezvolta armonios și pot să ajungă să-și atingă adevăratul potențial.

Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această ediție a Conferinței – Omul din spatele unui profesor – Armonia profesor-elev să că ne-au adus un dram de speranță și încredere că profesorii și elevii pot construi împreună un mediu propice de dezvoltare.

Leave a Reply