Skip to main content

Caravana Reciclării Creative a finalizat prima ediție a călătoriei după ce a poposit în 80 de școli din patru județe

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate deșeurile pe care le generăm? De la recipiente din plastic, la aparate electronice vechi, societatea noastră produce o cantitate uimitoare de gunoi în fiecare zi. Dar dacă ți-am spune că există un grup de indivizi creativi care transformă acest gunoi în comori?

Caravana Reciclarii Creative, un proiect de suflet, organizat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, are ca scop principal reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumerismului asupraz mediului înconjurător, atât în rândul elevilor și al profesorilor, precum și în familiile și comunitățile în care se desfășoară. Este o inițiativă de remarcat care a reușit să transforme materialele aruncate în frumoase opere de artă, prezentând în același timp potențialul imens de creativitate.

Reciclarea nu înseamnă doar separarea gunoiului în coșuri diferite; poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor; este vorba despre îmbrățișarea creativității și găsirea bucuriei în a oferi a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea. Aici intervine proiectul „Caravana Reciclării Creative”. Această abordare a reciclării a subliniat importanța încorporării durabilității și a conștiinței ecologice în fiecare aspect al vieții noastre. Prin refolosirea materialelor care altfel ar ajunge în gropile de gunoi, putem crea lucruri uimitoare care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai ecologic.

Călătoria primei ediții a început la București, 21 martie 2023 – „Caravana Reciclării Creative” s-a desfășurat în 4 județe – Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu – prin participarea a peste 400 de profesori, învățători și educatori, alături de elevii lor din 80 de unități de învățământ.

Fiecare echipă participantă, formată din câte 5 profesori alături de grupele de elevi, a avut ca temă principală realizarea a 5 zone de recreere și învățare activă în unitățile lor școlare: zona de „Colectare creativă” – unde adună materiale ce vor intra în procesul de reciclare creativă, zona „Păsărilor fericite”, zona „Grădina minunată”, zona „Lecturi inspirate” și zona de „Reciclare creativă”.

Ne-am dorit ca echipele participante să descopere și să transmită mai departe informații despre sustenabilitate, consumul rațional și despre colectarea selectivă – prin activități experiențiale și exerciții practice, descoperind astfel ce beneficii putem aduce mediului și ecosistemului și cum putem economisi prin transformarea cunoștințelor dobândite într-un hobby”, a declarat Ana Stănescu, managerul acestui proiect.

Profesorii înscriși în program au avut parte de 4 întâlniri live și sesiuni de lucru în care au primit informațiile necesare și au conceput primele planuri pe care le-au abordat alături de echipele lor.

Prima ediție a proiectului s-a derulat în unitățile de învățământ până pe 13 iunie și s-a închis în urma jurizării cu desemnarea câștigătorilor, pe data de 23 iunie 2023. Premiile oferite au fost rechizite și imprimante, acces la conferință și workshop-uri, dar și o Tabără de Creativitate, la Sinaia, pentru primele 4 echipe clasate.

În urma jurizării am avut următorii câștigători:

Ideea taberei a pornit ca un gând mai vechi, acela de a aduna profesori laolaltă pentru câteva zile și a-i pune în rolul de participant, rol care vine cu ceva mai multă relaxare activă pentru ei și alt spațiu mental de a primi lucruri noi.

Tabăra de Creativitate a adus împreună 24 de profesori din cele patru județe participante la această ediție (Brașov, Sibiu, Călărași și Giurgiu), profesorii selecționați pentru această experiență, în urma jurizării rapoartelor și cumularea punctelor aferente ( Creativitate 1p; Realizarea zonelor 5p; Implicare și număr activități 2p; Completarea raportului 1p; Votul Juriului 1p.).Ne-am bucurat nespus de mult de bucuria lor din clipa în care au aflat că sunt câștigători, iar apoi de poveștile frumoase din timpul proiectului pe care ni le-au împărtășit mai în detaliu în tabără (puteți parcurge toate impresiile aici: https://playouth.ro/caravana-reciclarii-tabara/ ).

Toate aceste lucruri au fost posibile datorită partenerilor noștri de la OSCAR Downstream, cărora le suntem recunoscători și le mulțumim sincer!

,,Credem cu tărie că un business sustenabil trebuie să se implice în viețile celor care cresc și construiesc pentru ei, dar și pentru întreaga comunitate. De aceea, ne-am angajat să sprijinim și să dezvoltăm proiecte cu un impact pozitiv asupra societății.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat activ în Caravana Reciclării Creative – copiilor, profesorilor, familiilor, comunității și, în mod special, organizatorilor! Ceea ce ați realizat împreună în acest proiect este impresionant! Sunteți o sursă inepuizabilă de inspirație pentru noi și suntem onorați să fim partenerii voștri în „călătoria” reciclării creative.
Datorită vouă, proiectul Caravana Reciclării Creative pentru școlile gimnaziale din România a prins contur și s-a transformat într-un proiect de suflet pentru întreaga echipă 
OSCAR Downstream.”
Nicolae Banica, CEO OSCAR Downstream,,

Mulțumiri speciale adresăm și către ISG Giurgiu și dnei. prof. dr. Cosmina Andreea Roșu, Inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Bibliotecii Județene Călărași și dnei. prof. Georgica Olteanu, Inspector pentru educație timpurie, Colegiului Nicolae Titulescu Brașov și dnei. prof. Anastasia-Viorica Pașca, Insp. școlar biologie și Casei Corpului Didactic Sibiu alături de dna. prof. Diana-Adina Bucuța, Inspector pentru învățământ primar.

Totodată, Patrula de Reciclare, partenerul educațional al programului a pus umărul la dezvoltarea programului și echipa Asociației Volens a sprijinit activ acest demers de educație ecologică.

Suntem mândri și profund impresionați că în cadrul acestui proiect ne-am atins obiectivul propus, și anume colaborarea dintre elevi, profesori și părinți.

Pentru a realiza cele cinci zone, profesorii au colaborat cu atât cu părinții și bunicii, dar și cu autoritățile locale. Credem că acesta a fost cel mai frumos lucru pe care proiectul a reușit să-l aducă în grădinițele și școlile participante.

Suntem siguri că această colaborare va continua și va aduce roade și mai mari.

Rămâneți aproape pentru noutăți despre proiectul „Caravana Reciclarii Creative”. Haideți să continuăm această călătorie împreună!

Leave a Reply