Skip to main content

Astăzi este o zi specială la PlaYouth, o sărbătorim pe Ana, cea care duce mai departe misiunea educației prin joc și artă, indiferent de ”formula de lucru” care a fost la bordul navei, de-a lungul timpului :). Prin intermediul acestui articol ne dorim să o celebrăm la ceas aniversar și să vă oferim ocazia de a o cunoaște mai bine și de a o descoperi, altfel ❤️.

La muulți ani fumosi, minunați și buni, draga noastră! Îți mulțumim pentru tot ceea ce faci pentru educația alternativă din România, pentru sufletul tău mare și generos și pentru energia pozitivă pe care ne-o transmiți de fiecare dată când te avem în preajmă! Cum te găsește acest prag? Un an se încheie și altul este pe cale să înceapă…

A: Mulțumesc din suflet pentru urările și gândurile bune, apreciez enorm că ma susțineți și sunteți alături zi de zi. Ziua asta m-a găsit mult mai liniștită decât săptămâna ce a trecut, cu multă împlinire și bucurie pentru ceea ce fac și sunt. În acest an am fost recunoscătoare mai mult ca oricând că am ales să fac zilnic ceea ce iubesc și îmi aduce cea mai mare satisfacție – educația și grija pentru oameni mici și oameni mari. 

Anul acesta, în Iulie, PlaYouth a împlinit 7 ani! Seamănă imaginea de azi cu ceea ce aveai în minte când ai pornit, cu Anny, la drum?

A: Încă nu, dar sunt sigură că acea imagine va deveni realitate în curând. Mi-am dorit de atunci un centru educațional, unul diferit, unul ca “afara”, însă pandemia a schimbat puțin cursul lucrurilor și a creat alte circumstanțe. Însă, trebuie să recunosc că PlaYouth a reușit să depășească în cei 7 ani anumite așteptări și a adunat oameni atât de frumoși și speciali în jurul lui. Pentru mine e o dovada clară că lumea poate fi un loc mai bun, e nevoie de mai mult echilibru în triunghiul la care am ajuns acum: copil-profesor-parinte și, poate, să devină un cerc. 

Sunt atât de multe amintiri și momente frumoase din acești 7 ani însă ne-ar plăcea să aflăm care este amintirea ta preferată din tot ce ai trăit de-a lungul vremii, la PlaYouth.

A: Vai, este atât de dificil să aleg una, deja mi-au zburat zece prin minte până am ajuns la finalul frazei 🙂  Maratonul educatiei a fost foarte special cu echipa mare și mulți copii in jurul nostru, aniversarea PlaYouth cu toți trainerii, taberele KaleidosCopil – atât de multă bucurie și iubire a fost în ele, momentul în care copiii au strigat – este cea mai tare tabăra in care am fost vreodată… si tot ce s-a întâmplat acolo. Ah, si finalul ei, la care am plecat plângând, cu bocete si ne sunau copiii cu video si încercam să mascăm lacrimile și am continuat momentul de reflecție încă câteva săptămâni după tabăra, la ora 16:00. Mai sunt atât de multe: momentele in care copiii merg cu cărțile pe cap la cursul de bune maniere, prima conferință la Arcub – nu o voi uita niciodată, cursurile de chimie si cele de spray painting, caravana de ateliere din școala altfel❤️

Acum ești ceea ce englezii numesc momprenor (deși noi am zice womomprenor – femeie, mamă, antreprenor). Ce îți place cel mai mult la această ipostază și ce reprezintă o provocare în această ipostază?

A: Îmi place că pot gestiona timpul astfel încât să petrec suficient cu copilul, să îmi ofer și mie spațiu și să reușesc și ce ne propunem cu PlaYouth. Îmi place că pot lua o pauză și ca pot lăsa și pentru a doua zi anumite lucruri (înainte nu faceam asta) și ca am oameni pe care ma pot baza, nu cred ca as rezista fără ei nici o săptămâna. Provocarea sunt urgențele și deadline-urile scurte, perioadele în care se adună lucruri de făcut pe toate fronturile, toți au nevoie de tine si nopțile în care nu mai pot fi productiva ci am nevoie de somn. O alta provocare mare mai e să învăț să am mai multă încredere în ceilalți că se descurcă și la fel și copilul, așa cum am învățat sa am cu PlaYouth.

Pentru că intuim cât de multă energie este necesară pentru a duce lucrurile la bun sfârșit în toate aceste ipostaze, spune-ne cum îți incarci tu bateriile? Ce te ajută în viața de zi cu zi?

A: Andru mă încarcă cel mai mult, zâmbetele lui și faptul că se trezește vesel și cânta sau dansează imi bucura inima. Alt ritual important pentru mine este plimbarea cu Ravi. În timpul ei imi adun gândurile si planific ziua. Apoi ar fi somnul de 7-8h pe care nu mai vreau sa îl ratez si ceaiul băut in liniște. Ma incarca si discuțiile cu oamenii dragi si echipa PlaYouth, impartasirile despre realizări si provocări. Mesele în familie – 3 pe zi zilnic 🙂 si plimbările de seara cu toată familia. Să îngrijesc florile si grădina, lectura si muzica bună. Ah, si mai am un grup de prietene care știu mereu să aducă liniștea în zilele aglomerate si să imi amintească de mine.

Noi știm că luna aceasta sărbătorești atât ziua ta de naștere cât și aniversarea căsătoriei. Nunta de lemn, conform tradiției! La multi ani! Share some wisdom with us, ce vă ajută pe tine și pe Mihai să mențineți pacea și armonia în casnicie?

A: În primul rând să alegi cu inima partenerul si să fii 100% sincer cu tine, aș zice să fie cel cu care ai putea sta o viața pe o insula pustie, așa am ales eu. E nevoie zilnic de răbdare și înțelegere, empatie, iubire manifestată și grija reciprocă. Comunicarea cred ca e cheia oricărei relații, in orice momente si in diferite stari si să nu adormi niciodată supărat.

Sa continuați sa va surprindeți reciproc, cu gesturi mici sau mari, dar sa existe si sa vă pese puțin mai mult in fiecare zi. Împărțirea responsabilităților și comunicarea așteptărilor, în special când apar copiii, sunt indispensabile. Un lucru pe care îl mai facem anual este să ne întrebam ce am schimba unul la celălalt sau ne-ar plăcea sa facem diferit, câteodată suntem surprinși de răspunsuri, dar ajută. Să planificați lunar lucruri de făcut împreuna sau de vizitat pentru a reuni gândurile si noile idei despre viața. Și, nu in ultimul rând, să cunoașteți limbajul de iubire a fiecăruia, exista o carte care poate ajuta.

Peste câteva luni, Andru – băiețelul tău, împlinește 3 ani! Pare că a trecut timpul așa repede! Noi te admirăm și te apreciem mult, faci o treabă minunată cu el și acest lucru se vede și se simte de fiecare dată când petrecem timp împreună. Ai un moment al zilei preferat cu el? Dacă da, ce presupune?

A: Mulțumesc tare mult, acum mă simt de parcă tot viața m-am pregătit pentru asta, pentru rolul de mamă, deși când s-a născut nu știam ce să fac. Trezirea, dacă sunt lângă el – îi place să fie răsfățat cu îmbrățișări si pupici si sa imi spună să ne trezim, că e ziuă, cu o voce foarte dulce. Micul dejun în care e încă între doua lumi și participa activ la conversație cu întrebări la prima oră. Apoi ar fi momentele cand plec si cand vin acasă, cu îmbrățișări lungi, cât 9 sec si seara cand ii spun povesti si rugăciunile pe care le alege el până adoarme, de parcă întreaga planetă se oprește.

La final, tell us a secret, ce îți dorești în acest nou an al vieții tale?

A: Mă consider norocoasă să am cam tot ce îmi doresc sau să îmi fac planul despre cum obțin ce îmi mai doresc 🙂 Vreau să cresc mai mult echipa PlaYouth și să termin toate lucrurile începute în ultimii 3 ani, cu centru mai durează puțin. Îmi doresc să ajungem în mult mai multe sate din Romania si la mai mulți profesori si copii din toată țara sau chiar si inafara țării – peste Prut.

Mai e ceva, mi-ar mai plăcea să mă reapuc de sport si dans, poate chiar balet, mă încărcau mult în trecut si sa am mai mult timp pentru citit, alte carti decât cele de copii :).

Ana, îți mulțumim că ai împărtășit cu noi momente din viața ta și ne-ai primit dincolo de ce se vede. Last but not least, close your eyes, make a wish aaaaaand


HAPPY BIRTHDAY!

Leave a Reply